Organisatie

Jeugdorkest Leidsche Rijn op het Leidsche Rijn Festival 2019
foto Dinger Knoop

Sinds 2017 is Leidsche Rijn een eigen jeugdorkest rijker. Het orkest is een initiatief van Cultuur19 i.s.m. Orkest van Utrecht. Dirigent Maartje Rosmulder leidt de wekelijkse repetities van jonge muzikanten in de leeftijd van ca. 7 tot 14 jaar.

In 2020 hebben Cultuur19, de oprichters en een aantal ouders besloten dat het jeugdorkest voldoende bestaansrecht heeft om het een meer zelfstandig karakter te geven. Als stichting kan het Jeugdorkest financieel zelfstandig worden en doorgroeien.

Repertoire

Het jeugdorkest speelt een breed repertoire van klassieke stukken tot en met door de dirigent gearrangeerde populaire en voor de kinderen herkenbare stukken. Enkele voorbeeld uit de het repertoire van de afgelopen seizoenen: Pachelbel’s canon; Air on a G string van J.S. Bach; Symfonie nr. 5 van Beethoven; Viva la Vida van Coldplay; de muziek van Pirates of the Caribbean, How to train your dragon en Harry Potter.

De ouders

Van de ouders van het jeugdorkest wordt gevraagd om zich actief in zetten voor het orkest. Dat is belangrijk om de band met het orkest te versterken en om afhankelijkheid van derden te beperken. Denk aan het organiseren van het begeleiden van de kinderen bij uitstapjes en het helpen klaarzetten van de stoelen en muziekstandaards voor de repetities en optredens. Het is leuk om te doen en, vele handen maken licht werk!

Orkest van Utrecht

Het Orkest van Utrecht heeft een grote rol gespeeld bij het oprichten van het jeugdorkest. Het jeugdorkest en het Orkest van Utrecht deelden lang dezelfde dirigent: Michiel van Vliet. Bij voorkomende gelegenheden treden beide orkesten graag gezamenlijk op. Voor de kinderen van het jeugdorkest is het extra leuk en spannend, om met een officieel groot orkest mee te kunnen spelen.

Bestuur

De stichting kent een driehoofdig bestuur bestaande uit een voorzitter (Jan Bloemkolk), een secretaris (Ingrid Reijnen), een penningmeester (Gerard Kuijlaars). Streven is om tenminste twee ouders in het bestuur zitting te laten hebben, om de band tussen de ouders, kinderen en de stichting te bevorderen. Het bestuur is bereikbaar via e-mail: bestuur@jeugdorkestleidscherijn.nl.

Het Bestuur zorgt ervoor dat de stichting voldoet aan de gebruikelijke voorwaarden en criteria voor een culturele stichting. Daarnaast zet het Bestuur acties in gang om de stichting te laten groeien en bloeien. Zij streeft gezond financieel beheer na en aanwas van nieuwe leden, zodat een solide basis behouden blijft in ledenaantal.

Bekostiging

De stichting wordt gefinancierd door een jaarlijkse amateurkunst subsidie van de gemeente Utrecht, waarvoor wij de stad Utrecht uiteraard zeer dankbaar zijn. Daarnaast vragen wij de ouders om een halfjaarlijkse contributie bij het lidmaatschap.

Maar overige donaties, zoals giften en sponsoring, zijn uiteraard meer dan welkom! Daarmee kunnen wij leuke extra’s organiseren voor de kinderen, en kunnen we kinderen die het thuis minder ruim hebben, een extra steuntje geven om alsnog mee te doen.

Beleidsplan

Deze en meer informatie over het Jeugdorkest is terug te vinden in ons beleidsplan voor het seizoen 2020 – 2022.

Jeugdorkest Leidsche Rijn op het Leidsche Rijn Festival 2019
foto Dinger Knoop